Pizza to fenomen, którego rodowód sięga w zamierzchłe czasy, bo już starożytni Grecy raczyli się plackami z oliwkami, a samo słowo „pizza” znane jest przeszło od 1000 lat.

Ten smaczny placek drożdżowy podawany na dziesiątki sposobów przywędrował do nas w późnych latach 90, kiedy to z fast foodów można było wybierać między frytkami i prostym hamburgerem.

W czym tkwi siła pizzy i jak ją lubimy jeść w Polsce? Sprawdźmy!

Pizza – skąd ten fenomen? Pizza jest potrawą niezwykle uniwersalną, która przez wielu jest ceniona ze względu na swoje walory smakowe i ogromną różnorodność. Bazą potrawy jest ciasto drożdżowe, które formuje się w okrągły placek i wraz z sosem pomidorowym,serem i innymi składnikami jest ono wypiekane w piecu. Receptura pizzy wydaje się być od wielu lat niezmienna, jednak potrawę tę możemy spotkać również w wielu różnorodnych wariantach i modyfikacjach, począwszy od klasycznej włoskiej pizzy, pizzy neapolitańskiej po wersję amerykańską.  

Od wielu już lat 9 lutego świętujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Co jest tak
wyjątkowego w tym daniu, że aż doczekało się własnego święta? Pizza jest znana na całym świecie, chętnie jedzona przez różne narodowości, a także przez ludzi w każdym wieku. W większości przypadków można śmiało założyć, że pizza jest uniwersalnym i ulubionym nośnikiem smaku i wartości – chyba, że ktoś położy na pizzy ananasa, wtedy może rozpętać się mini apokalipsa. Jak wiadomo, świat dzieli się na miłośników hawajskiej oraz na tych, którzy chętnie spaliliby na stosie jej fanów. Oczywiście, jest to śmieszne przedstawienie, jednak trzeba przyznać, że pizza budzi naprawdę dużo emocji.Wydawałoby się, że zwykły placek drożdżowy, z sosem pomidorowym i dodatkami posypanymi stopionym serem to tylko danie, a jednak dla wielu stał się prawdziwym comfort food (jedzeniem na pocieszenie), sposobem na życie, pasją, a nawet daniem narodowym. Wszak pizza neapolitańska, by mogła zostać określona tym mianem, musi spełniać szereg restrykcyjnych wymogów dotyczących sposobu wypieku, a także rodzaju i jakości użytych składników. Pizza neapolitańska znalazła się nawet na liście światowego
niematerialnego dziedzictwa UNESCO!

Pizza to przysmak, który dorobił się ogromnej ilości wariacji na swój temat. Klasyczny włoski placek z sosem pomidorowym, mozzarellą i bazylią zwany Margheritą. Wyewoluował na dziesiątki sposobów, a każdy jest tak samo pyszny. Pizza to nie tylko ta włoska
„na cienkim”, ale cała konstelacja smaków i form. Nowojorczycy mają swoją pizzę, która jest niemalże tak charakterystyczna i rozpoznawalna, że każdy, kto jej spróbuje, będzie widział, z czym ma do czynienia.
Podobnie jest z pizzą z Chicago, którą można poznać po jej wyjątkowej grubości. Pizza może przybierać również inne formy, zależnie od regionu, w którym jest wyrabiana i podawana. Focciacia to również rodzaj pizzy, tak samo jak pizza Bianca, czyli pizza z białym sosem z ricotty i czosnku. Swoją pizzę mają też grecy, a Szwedzi dali światu pizzę… z kebabem. Tak więc można ze spokojnym sumieniem rzecz, że każdy
znajdzie coś dla swoich kubków smakowych a my mamy pizzę ” Po polsku” 🙂 Nie jest termin oficjalny, jednak można uznać, że jest prawdziwy – i to w 100%.  Pizza po polsku zdecydowanie różni się
od włoskiej przede wszystkim ciastem, które ma być grube i puszyste. Na nim ląduje zazwyczaj cała masa dodatków – Polacy lubią swoją pizzę w wersji „na bogato”, więc poza standardowym serem i szynką na pizzy, może znaleźć się też kiełbasa, kurczak, szpinak, czy papryka. Wśród dodatków znajdziemy znacznie  więcej opcji, które z pozoru wydają się kuriozalne, jak kukurydza czy jajko, jednak połączone w jedność z ciastem, sosem czosnkowym i całą masą sera tworzą festiwal smaków. Bardzo charakterystycznym znakiem rozpoznawczym polskiej pizzy są dodatkowe sosy – najczęściej w postaci keczupu oraz sosu czosnkowego. Mało kto skropi swój placek oliwą, co we Włoszech jest normalną praktyką, a na widok pizzy polanej keczupem niechybnie zlaliby się zimnym potem:)

Pomysł na wspólny obiad

Wypad do naszej  pizzerii to wspaniały sposób na miły i smaczny obiad – w rodzinnym gronie, czy ze znajomymi. Coś o tym wiemy 🙂 Pizza to takie danie, które zawsze dobrze smakuje, więc ciężko mu odmówić. Warto do nas wpaść na obiad, bo oprócz bogatego menu z pizzą w najróżniejszych
wariantach, można skosztować również prawdziwej domowej kuchni. Dobre i nietuzinkowe polskie jedzenie które goście tutaj uwielbiają. W Stodole zjesz steaka z  wołowiny, tatara z polędwicy wołowej, polski schab z kością i kapustą , bardzo soczystego fileta z kurczaka przygotowanego metodą sous vide , pierogi z nietuzinkowymi farszami , makarony również te   w wersji bez glutenu,  mnóstwo zdrowych sałat, surówek i warzyw. W ofercie są dania w wersji wegetariańskiej. Zaskoczeniem dla wszystkich jest nasza kuchnia myśliwska w której  pojawia się tatar z jelenia , ragout z dzika, pieczeń z sarny, gulasz z dziczyzny, schab z dzika oraz kiełbasę z dzika która znajduje swoich wielbicieli na  naszej  pizzy Myśliwskiej. Na szczególną uwagę zasługują zupy gotowane na tradycyjnych mięsnych lub
warzywnych wywarach. Zupy występują w różnych odsłonach od tradycyjnych po kremy oraz wersje wegetariańskie. Sztandarową zupą w niedzielę jest oczywiście rosół drobiowy                      a i rosół z bażanta się od czasu do czasu trafia. Stodoła ma również własną spiżarnię w której znajdują się zupy i  przetwory
owocowe i warzywne, przepyszne  powidła i domowe kompoty w które swobodnie można się zaopatrzyć na miejscu lub zamawiając w e-sklepie www.stodolajarocin.pl Prężnie działamy z zamówieniami jedzenia na dowóz do domu czy pracy. Obsługujemy firmy. Pomyśl o nas i zapomnij o gotowaniu w domu 🙂 Gorąco zachęcamy  do skorzystania z naszej niebanalnej kuchni. To jak? Widzimy się w Stodole?